zaterdag 30 november 2013

Joepie ! We gaan naar de boerderij !

Na een weekje verteld, gezongen, nagebootst, geknutseld en afgeteld te hebben over de dieren van de boerderij was het woensdag dan eindelijk zover : we gingen naar de 'echte' kinderboerderij ! Een dubbeldekker bracht ons naar de kinderboerderij 'De Campagne' te Drongen. De rit met de bus was al een heel avontuur !
.


 
Daar aangekomen stond de boer ons al op te wachten.
Allereerst mochten we de kippen graantjes geven, want die hadden al grote honger. We mochten zelfs binnen in het hok bij de kippen. De juf heeft er wel even 2 laten ontsnappen ...



 
 
Daarna  gingen we Mona bezoeken, Mona is een groot roos varken dat heel graag in de modder rolt. We waren onder de indruk van dat grote beest !
 

 
Ook de schaapjes kregen enkele snoepjes, en terwijl ze aan het eten waren konden wij even in hun zachte wol kriebelen .


 
Tussendoor kregen we zelf ook een koekje en een beker lekkere chocolademelk !

 
Toen we terug buiten kwamen stond er een verrassing aan de deur : een pony met een karretje !!!
Iedereen mocht even mee rijden ! Dit was heel leuk !


 
De boer had plots een grote papfles bij! Voor wie die melk nu ??? Toch niet voor ons?
Het was melk voor Iluna, het kleine kalfje in de stal. En ze had wel heel grote dorst !
Tot slot waren er ook nog snoepjes voor de geiten, die we dan ook mochten aaien.
 

 
En toen ... dag boer, dag boerderij, dag dieren allemaal, ... Tot een volgende keer ! En we sloften met onze modderlaarsjes terug naar de bus, terug naar school... Moe en blij van deze leuke voormiddag !
 
Je vindt nog meer foto's van onze uitstap en ons thema op de website van de school.
 
tot volgende week ! 
 






zaterdag 23 november 2013

Voorlezen...

Deze week was het 'Voorleesweek'. Ook bij ons op school werd er deze week extra de nadruk gelegd op het belang van vertellen en voorlezen van verhaaltjes. In de klas werd er elke dag een verhaaltje verteld en er kwamen ook 3 mama's en papa's voorlezen in onze klas ! Ze hadden elk een eigen verhaaltje mee ...

De papa van Matteo vertelde over Winnie De Poeh



De mama van Otto-Jan had een boekje van Nellie en Cesar bij.


En de mama  van Aileen las het boekje "Ik ben toch zo boos voor"


De juf had ook een extra mand boekjes mee: allemaal over de boerderij ! Er werd tussendoor, of als we even moesten wachten, ook veel in de nieuwe boekjes gekeken !
En 1 speciaal boekje : een fotoboekje! Vol met foto's van de klas! Momenteel het meest favoriete boekje van de kleuters !
En volgende week : nog meer van de boerderij ! Want woensdag gaan we naar de 'echte' boerderij in Drongen!

zondag 17 november 2013

Mmmmm, lekker fruit !

Dit is het boekje dat we deze week op verschillende manieren verteld hebben : met het boek, met grote vertelplaten en geluisterd naar het verhaal op de computer. Een heel leuk boekje waarin Anna fruit gaat kopen op de markt. We proefden deze week ook nog een mango, een ananas, een granaatappel en  kiwi's . En sinaasappels! Maar daar maakten we lekker sinaasappelsap van !
 
 
                                                      Persen met de elektrische fruitpers



                                                     Mmmm, lekker vers sinaasappelsap !

Appeltjes stempelen met doppen.
De gele appels in de gele mandjes stempelen,
maar de rode appels moet je in de rode mand stempelen !

Elkaar helpen bij het handen wassen

We doen het zoals ons vriendinnetje Lidia
uit Oeganda dat doet.

Fruitbuffet !!!

Woensdag is fruitdag! Eerst maakten we fruittorens. Wie heeft er appels bij? Wie heeft er een banaan bij? Er was ook meloen en mango! Dezelfde soorten fruit op een toren. En wat bleek? De mandarijntjestoren was het grootst ! De mandarijntjes waren die dag het favoriete fruit!
Daarna stalden we alle onze doosjes uit op een lange tafel en mochten wij overal bij elkaar gaan proeven. Succes verzekerd! Er werd heel wat geproefd en alle doosjes waren helemaal ... LEEG !
 
Verder hebben we nog veel gedanst met 'Knoopje' ( = Gloobje) , speelgoedfruit verstopt in de klas, ons fruitlied gezongen, een appel of een peer geschilderd en fruitwinkeltje gespeeld.
 
Met onze fruitkroon aan werd het project afgesloten in de klas en is het tijd voor iets nieuw...
DE DIEREN OP DE BOERDERIJ
 
 


 

 

 



maandag 11 november 2013

Mmmm, lekker fruit ...

Dit is het fruitlied dat we deze week zingen !
 
 
 
Fruit is lekker en gezond , ik eet mijn buikje rond ! We hebben deze week al appels, peren en bananen geproefd. Volgende week proberen we een mango, een kiwi en een ananas.
 
Het is Gloobje die al dit fruit meebrengt naar de klas. Gloobje leidt ons mee door het project van 11.11.11 'Ik kook van woede'. Wij maken vooral kennis met allerlei fruitsoorten, fruit van bij ons, maar ook fruit van ver weg. We vertellen ook over Lidia, een meisje dat in Oeganda woont. Waar woont zij? Wat eet zij? Met wie woont ze daar? Hoe ziet ze eruit? Welk fruit eet Lidia graag? ...
We wassen ook onze handen zoals Lidia dat doet in Oeganda. We wassen onze appelmoespotjes af, niet afdrogen met een handdoek, maar op een zelfgemaakt droogrekje zoals Lidia doet.
 


 
 
Op donderdag kwam de fruitkar op de speelplaats gereden! Die had heel wat fruit en groenten bij ! Wij kochten appels, zodat we vrijdag appelmoes konden maken ! De juf schilde de appels maar wij sneden de appels in stukjes! Niet zo makkelijk hoor ! Dan een beetje stoven op het vuur en smullen maar ...
 
 







 
 
We tekenden ook appeltjes in scheerschuim. Met een beetje verf erbij en wrijven maar! Héél leuk !!!
We maakten dan een afdruk en dit zou later een appel of peer worden voor onze fruitkroon. Onze fruitkroon nemen we volgende  vrijdag mee naar huis bij het afsluiten van het project ! Iedereen is dan uitgenodigd om vrijdagnamiddag 15u35 een kijkje te komen nemen in de turnzaal !
 




 
Nog enkele spelletjes tijdens het vrij spelen :
                                                                      
 
Appeltjes rollen met plasticine
Schaduwspel met stukken fruit